Alles over
De Curly Girl Methode

Laat je krullen tot leven komen

Wie wilt er nou geen prachtige gedefinieerde krullen? Lorraine Massey bedacht de Curly Girl Methode en deze helpt jou bij het realiseren hiervan.

Het idee achter de Curly Girl Methode is stoppen met shampoo en andere haarproducten waar ingrediënten, zoals siliconen en parabenen, in verwerkt zijn die een laagje om je haar leggen, zodat je krullen weer lucht kunnen krijgen.

Wat je nodig hebt

Om te beginnen aan de Curly Girl Methode is het belangrijk dat je een shampoo met sulfaten en zonder siliconen hebt. Daarnaast heb je een natuurlijke conditioner nodig.

Om te bepalen welke CGM verzorging en dus haarproducten het beste passen bij jouw krullen, is het belangrijk eerst jouw krul- en haartypehaarelasticiteit en poreusheid te achterhalen. 

Lees hieronder ons productadvies per krultype.

Fijn haar

Gebruik luchtige producten met een lichte hold. Gebruik voor fijn haar liever mousse dan gel omdat deze vaak te zwaar zijn voor fijn haar.

Shop mousse

Golvend of losse krullen

Je haar is golvend, buigbaar en soepel, lichte producten die je haar niet zwaar maken werken het beste voor jouw haar.

Shop leave-in conditioner

Grove krullen

Je haar is krullend, spiraalvormig en heeft de neiging snel te pluizen. Gebruik producten die je haar hydrateren, krullen definiëren en de pluis verminderen zoals gel.

Shop gel

Spiraalvormige krullen

Je haar is kroezend, van nature erg droog en sponsachtig van textuur. Gebruik producten die je haar intensief hydrateren. Zoals conditioners met natuurlijke oliën, butters of gel.

Shop leave-in conditioner

Tip 1

Het is verstandig om te beginnen met budget haarproducten die binnen de Curly Girl Methode passen, voordat je echt overgaat op de dure A-merken. Zo is een teleurstelling niet meteen ook een aanslag op je portemonnee.

Tip 2

Probeer één nieuw haarproduct tegelijk uit. Zo kun je echt zien wat dat product met je haar doet.

Tip 3

 geef het product de tijd om z’n werk te doen. Soms helpt het om een draai te geven aan de manier hoé je het product gebruikt. Bijvoorbeeld: soms kan een conditioner je haar heel slap maken, maar als leave-in juist echt wonderen doen. Creativiteit noemen we dat. 😉

Hoe werkt de CG-methode?

De CG-journey begint zodra je de final wash hebt gedaan. Dit is een shampoo die sulfaten bevat, maar geen siliconen. Hierdoor worden alle siliconen die nog in je haar zitten, uit je haar gewassen, zodat je haar ‘schoon’ is om aan de Curly Girl Methode te beginnen.

Alleen nog maar co-wash

Na de final wash is de normale shampoo verleden tijd en ga je jouw haar alleen nog maar met conditioner wassen. Conditioner zorgen dat je haar schoon genoeg wordt en biedt meer verzorging dan shampoo. Een co-wash kun je 1 keer per week tot dagelijks doen, afhankelijk van hoe droog je hoofdhuid is. Als je echt niet zonder shampoo kunt, was je haar dan 1 keer per week met een sulfaatvrije shampoo.

Bekijk alle conditioners

Stylen en verzorgen

Het verzorgen van jouw natuurlijke krullen is niet alleen afhankelijk van je haarroutine, ook het gebruik van haaraccessoires is cruciaal om jouw krullen in optimale conditie te houden.

Bekijk alle haaraccessoires

Dichtheid

Met de dichtheid van je haar wordt de hoeveelheid haren op je hoofd bedoeld.

  • Haar met een lage dichtheid, waarbij je je hoofdhuid goed kunt zien, vraagt om lichte producten die je haar niet zwaar maken of er vet uit laten zien.
  • Met haar met een medium dichtheid, waarbij je een beetje hoofdhuid kunt zien, kun je veel uitproberen. Van lichte leave-in conditioners tot zwaardere crèmes of butters: probeer uit en bekijk waar je haar goed op reageert.
  • Bij haar met een hoge dichtheid, waarbij je bijna geen hoofdhuid ziet, kun je gerust dikkere producten gebruiken op je haar. Denk aan dikke gels en crèmes/butters.

Productadvies per haareigenschappen

Haardikte

De haardikte bepaalt de dikte van één haarstreng. Bij fijn haar gebruik je liever niet te zware producten en niet te veel producten tegelijkertijd. Met medium haar kun je veel uitproberen: lichte of zwaardere producten, meerdere producten combineren of juist los van elkaar. Dik haar vraagt om dikke crèmes en butters, als ze je haar maar goed hydrateren.

Porositeit

De porositeit van je haar bepaalt de mate waarin je haar vocht opneemt en kan vasthouden.

  • Haar met een lage porositeit is lastig te hydrateren en gevoelig voor build up. Gebruik dus niet te zware producten op waterbasis. Je kunt je haar sealen met een jojoba- of amandelolie. Het voordeel van haar met lage porositeit: als het je eenmaal is gelukt je haar goed te hydrateren en te sealen, het vocht lang vasthoudt.
  • Haar met een medium porositeit is goed te hydrateren en houdt het vocht ook goed vast. Gebruik hydraterende conditioners en vermijd zware conditioners.
  • Haar met een hoge porositeit is gemakkelijk te hydrateren, maar verliest vocht ook snel. Goed hydrateren met producten met een dikke substantie en vervolgens sealen met een olie of crème.

De productcategorieën

Hoe weet je of een product licht of zwaar is, en wat het precies voor je haar doet? Van shampoos, conditioners en deep conditioners weet je dat wel: ze doen wat ze zeggen en voor conditioners geldt vaak dat hoe dikker de substantie van het product, hoe zwaarder het product voor je haar is.

Licht producten

Moisturizers: vaak op waterbasis, je vindt water (of aqua) vooraan in de ingrediëntenlijst van het product. Deze producten zijn dun en vloeibaar, hydrateren licht en maken je haar niet te zwaar. Ze worden vaak verkocht als mist, spray of spritz!

Styling product zoals een mousse of foam: een mousse of een foam is vaak lichter dan een gel of een pommade. Soms kom je lichte styling producten ook tegen als crème of butter.

Gemiddelde producten

Moisturizers: gemiddelde moisturizers hebben ook vaak water als hoofdingrediënten. Daarnaast worden er vaak humectanten als glycerine aan toegevoegd. Deze producten worden vaak verkocht als leave-in, detangler, lotion of milk.

Styling producten zoals gel: gels worden zowel als licht als zwaar verkocht.

Zware producten

Moisturizers: vaak op basis van water, olie of butter. Zware moisturizers bevatten vaak humectanten als glycerine. De substantie is dikker, waardoor je haar goed gehydrateerd wordt. Moisturizing butters zijn vaak minder hydraterende producten, op basis van shea- of cacaoboter, die je haar vooral laten glanzen en zachter maken. Deze producten herken je aan termen als crème, cream of butter.

Styling producten (pommade): een pommade heeft over het algemeen een dikke substantie, soms zo dik dat het goedje lastig is aan te brengen op je haar. Daardoor geeft het een sterke hold. In de schappen kom je ze tegen als pommade, jelly of definer.