Alles wat je wilt weten over co-washing

Leestijd: 2 minuten

Co-washen, je hebt er inmiddels vast al wel van gehoord. Eén van de belangrijkste stappen bij de CG-methode is stoppen met het wassen van je krullen met shampoo. Hoe je je haar dan wast? En waarmee? Co-washing is het antwoord! 

Wat is co-washing?

Co-washen, kort voor conditioner washing, is een methode waarbij je je haar alleen met conditioner wast (en shampoos dus de deur uit doet). De reden hiervoor is dat shampoo vaak schadelijk is voor je haar: het bevat agressieve reinigers die hun werk zó goed doen dat ze de natuurlijke oliën van je haar wegwassen en daardoor de structuur van je haar kunnen aantasten. Co-washen is gelukkig veel milder voor je haar en hoofdhuid. 

Hoe werkt co-washing?

Co-washen is niet moeilijk! Als je de juiste co-wash hebt gevonden voor je krul- en haartype, breng je de co-wash aan op nat haar. Je masseert (een minuut of vijf) de co-wash van je haarwortels richting je punten, net zoals je dat met gewoon shampoo zou doen, en laat de co-wash een paar minuten intrekken. Door het wrijven reinig je op milde wijze je hoofdhuid; je weekt als het ware het vuil los van je hoofdhuid en haar. Was de co-wash daarna grondig uit en..dat is het. Een kind kan de (co-)was(h) doen! 

Vind je je haar en huid nog niet helemaal schoon aanvoelen, herhaal je dit proces nog een keer (of zo vaak als nodig is). Je kunt co-washing afwisselen met – af en toe! – een dieper reinigend middel. Je kunt wekelijks een exfoliërende hoofdhuid behandeling doen en eens in de twee weken een shampoo met conditioner voor een echte diepe reiniging.

Voor wie is co-washing het meest geschikt?

Co-washing werkt voor ieder krul- en haartype (als je co-wash de juiste ingrediënten heeft en je de co-wash goed uitspoelt) en helpt het haar te hydrateren. Meiden met droog en poreus haar zijn dus extra gebaat zijn bij co-washen. 

Wat is build up?

Conditioners laten over het algemeen een dun laagje achter op het haar om het haar te conditionen. Natuurlijke ingrediënten zoals kokos blijven plakken aan het haar en kunnen gradueel geleidelijk opbouwen (de build up). Hoe weet je dat je last hebt van build up? Je haar wordt doffer (glanst minder) en je hoofdhuid kan jeukerig aanvoelen. Het kan ook zijn dat je krullen zich niet zo goed vormen als normaal. Dit is het punt waarop veel mensen de CG-methode opgeven. Niet doen! Dit zijn slechts tekenen dat je je haar wat dieper moet reinigen (clarifien). Heb je net een clarify gedaan? Dan kunnen de verschijnselen die je bij jezelf merkt ook tekenen zijn dat je te zware producten gebruikt of is je haar nog steeds aan het wennen aan het co-washen (neem hier echt een paar weken voor). Doe niet te vaak een clarify, dat is namelijk ook schadelijk voor je haar.

Als je het co-washen volhoudt, beloven we je dat je na een tijdje de voordelen van co-washen gaat ondervinden: meer volume, meer glans, minder pluis, mooie gezonde en gevoede krullen!

read our Latest blogs

Isabelle krullen refresh day CGM
Isabelle is begonnen met de Curly Girl Methode. In haar tweede blog deelt ze haar ervaring en de eerste resultaten van haar nieuwe CG-proof producten.
krullend haar vrouw opzij
Alcohol en je haar. Je zou na wat research denken dat deze […]
vrouw hand door krullend haar
Magnesium heeft een aantal hele fijne voordelen voor je haar. We leggen je uit welke, hoe het werkt en op welke manier je magnesium het beste tot je kunt nemen.