&noscript=1" /> Skip to content

Leer Alles Over de Final Wash

Leestijd: 3 minuten

Je hebt je huiswerk gedaan, nieuwe Curly Girl approved producten ingeslagen en bent klaar om de Curly Girl Methode toe te gaan passen in je haarroutine. Voordat je begint, is het aan te raden je haar nog een keer te wassen met een agressieve reiniger, de zogenaamde final wash. In deze blog lees je hoe je dat doet en welke producten je daar het best voor kunt gebruiken.

Lees ook: Beginnen met de Curly Girl Methode: een stappenplan

Waarom een final wash als je net begint?

Aangezien je waarschijnlijk nog niet heel lang geleden je haar regelmatig waste en behandelde met haarproducten die siliconen bevatten, heb je mogelijk last van een build up. Dat is een opstapeling van haarproducten op je haar. Het sluit je haar als het ware af, waardoor het niet kan ademen. Om met een schone lei te beginnen met de Curly Girl Methode, doe je een final wash: een wasbeurt waarbij je de build up van producten en met name siliconen uit je haar wast. Daarnaast zorgt de final wash ervoor dat je haar meer vocht en verzorgende bestanddelen uit je nieuwe CG-vriendelijke producten kan opnemen.

Welke shampoo kun je het best gebruiken voor een final wash?

Voor deze wasbeurt heb je een siliconenvrije shampoo mét sulfaten nodig. Dit klinkt misschien vreemd, omdat sulfaten hardnekkige reinigers zijn die ervoor zorgen dat je hoofdhuid en haar uitdrogen. Maar juist omdat sulfaten zo goed hun werk doen verwijderen ze je siliconen build up, en zijn ze daarom erg geschikt als je net begint met de CGM-haarroutine. Daarna kun je Curly Girl-proof producten gaan gebruiken en testen op je haar. Hieronder vind je een lijst met siliconenvrije final wash shampoos die wel sulfaten bevatten:

 • Europrofit babyshampoo van Kruidvat en Trekpleister
 • Daily Mild Shampoo van Kruidvat, eigen merk
 • Jumbo elke dag shampoo van Jumbo

Vaak zijn eigen merk shampoos voor iedere dag en voor baby’s heel geschikt als final wash. We raden je aan bij alle final wash shampoos die je koopt, ook die uit bovenstaande lijst, het etiket te checken om er zeker van te zijn dat het product wél sulfaten maar géén siliconen bevat. Kom je er echt niet uit? Dan wordt Dreft aangeraden, het afwasmiddel ja. 😉 Het is een behoorlijk schadelijk, maar daarom effectief, middel. Houd daarbij in je achterhoofd dat je een final wash shampoo maar één keer gebruikt.

Andere tips voor een perfecte en effectieve final wash

Nadat je je haar met een final wash shampoo hebt gewassen, kan je haar droog en
beschadigd aanvoelen, en dat is het waarschijnlijk ook. Verzorg en behandel je je haar daarom met Curly Girl Methode-vriendelijk producten. Gebruik je na deze fase per ongeluk een niet CGM-proof product? Bijvoorbeeld als je bij een vriend(in) slaapt en je moét je haar wassen, of je gaat naar een kapper die geen CG-proof producten gebruikt? Dan raden we aan om de final wash opnieuw te doen, voor een nieuwe reset.

Waarom een final wash geen must is

Alhoewel de meeste mensen zeggen dat het verstandig is om te beginnen met een final wash, is niet iedereen het daar over eens. Zo zou je alle siliconen die je – waarschijnlijk – al je hele leven gebruikt niet in één keer kunnen verwijderen met een final wash. Daarom zul je als je met de CGM begint en overgaat op co-washen, waarschijnlijk merken dat je haar eerst slechter aanvoelt. Dat is de transitie fase, en komt doordat je jarenlang siliconen op je haar hebt gebruikt. Het duurt even voordat deze chemicaliën echt uit je haar zijn, dus heb geduld!

Lees ook: Alles wat je wilt weten over co-washen

Maar, als je jouw Curly Girl Methode-routine niet start met een final wash, hoe dan wel? Je slaat deze stap gewoon over, dus gaat meteen over op co-washen. Wordt je haar na verloop van tijd niet beter? Probeer dan eens een clarify, bijvoorbeeld een apple cider vinegar rinse. Dit verwijdert build up, maakt je haar zachter, kalmeert je hoofdhuid en sluit je haarschubben waardoor je haar weer gaat glanzen.

Andere optie: low poo final wash

Een andere mogelijkheid is een low poo final wash. Dit is een shampoo met voornamelijk natuurlijke ingrediënten en minder schadelijke sulfaten. Het schuimt veel minder of zelfs niet, maar maakt je haren wél schoon. Shampoos die hieraan voldoen zijn:

 • Aleppo shampoo
 • Cantu
 • Dr Bronners
 • Dr Organic
 • Less is More 
 • Petal Fresh
 • Pure Nuff stuff
 • Shea Moisture 
 • Yes to…

De meeste van deze low poo shampoos zijn verkrijgbaar bij de Kruidvat, Etos, Action en Holland & Barrett. 

Wat ga jij doen: een final wash of meteen co-washen? Enne, mocht je hier nog vragen over hebben, laat het ons weten op Instagram! We denken graag mee.

Bewaar dit artikel op Pinterest: