Haar elasticiteit: wat is het en hoe test je het?

Leestijd: 3 minuten

Mocht je aan de curly girl methode willen beginnen, is het belangrijk dat je jouw haarkenmerken weet. Wij helpen je op weg in drie artikelen. Naast je haarelasticiteit leggen we ook alles uit over je krultype, haardikte en dichtheid en de porositeit van je haar.

De elasticiteit van jouw haar is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste haarproducten. Je haarelasticiteit bepaalt namelijk of je producten met of zonder proteïne moet gebruiken. Maar wat is elasticiteit nou eigenlijk? En hoe meet je dat? In dit artikel leggen we het uit, en delen we een handige haar elasticiteit test. Zo kom je weer een stapje verder in het ontdekken van jouw eigen curly girl haarroutine!

Wat is haar elasticiteit?

Elasticiteit is het vermogen van het haar om te rekken en weer terug te gaan naar de originele vorm. Haren zijn opgebouwd uit proteïne en vocht, en de balans hiertussen bepaalt de elasticiteit van jouw haar. Zo’n 95% bestaat uit proteïne, ook wel keratine genoemd, wat helpt bij het behouden van de elasticiteit van je haar, het structuur geeft en sterk maakt. Bij een disbalans, kan je haar breekbaar, stug, droog en/of pluizig zijn. En dat willen we natuurlijk niet! Geen idee of jouw haar proteïne of juist vocht nodig heeft? Doe dan de elasticiteitstest.

De elasticiteitstest

De elasticiteit van je haar meet je door een krul uit te rekken en te observeren hoe snel de krul terugveert. Veert de krul niet – of niet snel – terug, dan is dat een teken van te weinig vocht. Een specifiekere test gaat als volgt:

 • Neem een losse haar en was deze met afwasmiddel.
 • Pak een liniaal en neem de haar tussen duim en wijsvinger. Zorg ervoor dat er een afstand van 4 cm tussen je twee vingers zit.
 • Trek de haar uit elkaar en bekijk hoe ver dat lukt:
  • Gezond haar rekt uit tot 5 cm en veert dan weer terug;
  • Haar met een tekort aan vocht laat zich bijna niet uitrekken;
  • Haar met een tekort aan proteïne rekt gemakkelijk uit en veert niet of nauwelijks terug.

Onthoud wel dat deze test slechts een indicatie is. Elke haar op je hoofd is anders, en de elasticiteit van je haar kan ook veranderen. Daarom is het verstandig deze test vaker te doen om je haar te blijven observeren.

Wat te doen bij een lage, normale of hoge elasticiteit?

 • Lage haar elasticiteit:

  Het haar rekt niet mee. Het bevat te veel proteïne, waardoor het stro-achtig aanvoelt en snel breekt. Verwijder alle proteïne door je haren met een CG-vriendelijke shampoo te wassen, en vermijd proteïne totdat je haar weer in balans is. Gebruik producten op waterbasis, leave- in conditioners en deep conditioners.
 • Normale haar elasticiteit:

  Het haar rekt een beetje mee, maar springt ook weer goed terug in de oorspronkelijke krul. De balans tussen proteïne en vocht is goed. Blijf je haar observeren en kies qua haarproducten voor een balans tussen proteïne en vocht.
 • Hoge haar elasticiteit:

  Het haar rekt te veel mee en veert niet goed terug. Het bevat te weinig proteïne en te veel vocht. Hierdoor voelt het droog en futloos aan, en is het pluizig. Gebruik het liefst producten waar proteïne in zit.

Hopelijk is het nu duidelijk wat de elasticiteit van jouw haar is én of je vochtinbrengende haarproducten of juist haarproducten met proteïne het best kunt opnemen in jouw curly girl haarroutine!

Je bent er nog niet.. Lees ook onze artikelen over je krultype, haardikte en dichtheid en poreusheid

 • Wat is mijn curly girl krultype, haardikte en dichtheid? Als je weet wat je krultype, haardikte en dichtheid is, kun je daar je routine, producten en haarstijlen op aanpassen. Met deze kennis kun je zorgen voor nog mooiere en gezondere krullen!
 • Zo kom je achter de poreusheid van jouw haar: poreusheid gaat over de mate waarin je haar vocht opneemt en kan vasthouden (te meten aan hoelang het duurt voordat je haar droog is na het douchen – gaat dit snel of langzaam?). Als je haar niet gemakkelijk vocht opneemt heb je dikkere, rijkere crèmes nodig.

En nu? Welke haarproducten passen bij mij?

Heel leuk natuurlijk dat je nu alles over je haareigenschappen weet, maar wat kan je met deze kennis? In onze drie artikelen over haareigenschappen heb je kunnen lezen over krultype, haardikte, dichtheid, porositeit en elasticiteit en hoe je de eigenschappen van jouw haar kunt bepalen.

Nu wil je vast en zeker weten: welke producten zijn het beste voor mijn haar en passen binnen de curly girl methode? Lees ons artikel om te bepalen welke haarproducten geschikt zijn voor jouw krullen.

read our Latest blogs

Isabelle krullen refresh day CGM
Isabelle is begonnen met de Curly Girl Methode. In haar tweede blog deelt ze haar ervaring en de eerste resultaten van haar nieuwe CG-proof producten.
krullend haar vrouw opzij
Alcohol en je haar. Je zou na wat research denken dat deze […]
vrouw hand door krullend haar
Magnesium heeft een aantal hele fijne voordelen voor je haar. We leggen je uit welke, hoe het werkt en op welke manier je magnesium het beste tot je kunt nemen.