Zo kom je achter de porositeit van jouw haar

Leestijd: 4 minuten

Mocht je aan de curly girl methode willen beginnen, is het belangrijk dat je jouw haarkenmerken weet. Wij helpen je op weg in drie artikelen. Naast porositeit leggen we ook alles uit over je krultype, haardikte en dichtheid en de elasticiteit van je haar.

In de curly girl methode is haarporositeit een belangrijke term. Geen idee wat dit is? Porositeit gaat over de mate waarin je haar vocht opneemt en kan vasthouden. Het is handig om te weten hoe poreus jouw haar is, zodat je de best passende haarproducten kunt gebruiken. En dat helpt je bij het gehydrateerd, sterk en glanzend houden van jouw krullen! Je haar kan een hoge, normale of lage porositeit hebben, en in deze blog helpen we je daar achter te komen.

Drie soorten haarporositeit

Lage porositeit

Blijft jouw haar na het wassen lang nat? Dan is de kans groot dat jouw haar een lage porositeit heeft. Dit type haar heeft namelijk een schubbenlaag met plat liggende, overlappende schubben. Dit reflecteert licht, waardoor het haar er meestal glanzend uitziet. Maar hierdoor blijft vocht ook eerst op het haar liggen, voordat het geabsorbeerd wordt.

Normale porositeit

Is jouw haar heel gemakkelijk te verzorgen? Dan heb jij waarschijnlijk haar met een normale porositeit. Hierbij is de schubbenlaag losser, waardoor de goede hoeveelheid vocht erin en eruit gaat. Dit haar glanst ook, maar minder dan haar met een lage porositeit. Het neemt haarproducten goed op, wordt niet snel vet of extreem droog. Haar met een normale porositeit heeft het minste onderhoud nodig.

Hoge porositeit (poreus haar)

Is jouw haar supersnel droog na het wassen? Dan heeft jouw haar waarschijnlijk een hoge porositeit. Hierbij staan de haarschubben omhoog, waardoor het haar snel vocht kan opnemen maar dat niet vasthoudt. Hierdoor ziet je haar er meestal dof uit en raakt het snel in de klit.

Test de porositeit van jouw haar

Na de beschrijving van de verschillende soorten haarporositeit te hebben gelezen, heb je waarschijnlijk wel een vermoeden welk type jouw haar is. Maar het is toch goed jouw haar te testen om het zeker te weten.

Allereerst kun je kijken hoe snel jouw haar opdroogt na het wassen:

 • Haar met een hoge porositeit is binnen 2 uur droog;
 • Haar met een normale porositeit is binnen 4 tot 6 uur droog; en
 • Haar met een lage porositeit doet er meer dan 8 uur over om te drogen.

Een andere test gaat als volgt. Pak één haartje aan de punt tussen je duim en wijsvinger vast, en glijd met je vingers van onder naar boven. Gaat dat soepel? Dan heeft jouw haar waarschijnlijk een lage porositeit. Voel je veel bobbeltjes? Dat zijn haarschubben, dus de kans is groot dat jouw haar erg poreus is.

Ga niet blind op de resultaten van deze haarporositeitstesten af, want niet alle haren op je hoofd zijn hetzelfde. Zie het meer als een indicatie. 

Wat betekent porositeit voor mijn haarverzorging?

De poreusheid van je haar maakt een groot verschil voor het type verzorging dat het nodig heeft.

Tips voor haar met een lage porositeit

Bij haar met een lage porositeit kan het moeilijk zijn meer vocht in je haar te krijgen om het beter te laten hydrateren. Een aantal tips:

 • Haar met een lage porositeit is gevoelig voor build up, dus vermijd zware haarproducten. Een lichte jojobaolie is bijvoorbeeld wel geschikt.
 • Door warmte gaan de haarschubben wat meer openstaan, waardoor je haar een product beter kan opnemen.
 • Gebruik producten op nat haar in plaats van op droog haar, zodat het goed gehydrateerd blijft.

Tips voor haar met een hoge porositeit

Haar met een hoge porositeit heeft veel verzorging nodig om gezond te worden. Daarnaast moet het goed beschermd worden, dus is het belangrijk om er zo voorzichtig mogelijk mee om te gaan. Een aantal tips voor haar met een hoge porositeit:

 • Spoel je haar na met koud water, want door de kou sluiten de haarschubben. Appelazijn zorgt hier ook voor, dus je kunt het daar ook mee naspoelen.
 • Seal je haar met een gel.
 • Pas de LOC/LCO-methode toe voor een optimale hydratatie.
 • Gebruik geen hitte en stop met het verven van je haar, dat beschadigt het alleen maar.

Hopelijk is het je nu duidelijk hoe je de porositeit van je haar kunt bepalen, zodat je het op de best mogelijke manier kunt verzorgen!

Je bent er nog niet.. Lees ook onze artikelen over krultype, haardikte en dichtheid en elasticiteit

 • Wat is mijn curly girl krultype, haardikte en dichtheid? Als je weet wat je krultype, haardikte en dichtheid is, kun je daar je routine, producten en haarstijlen op aanpassen. Met deze kennis kun je zorgen voor nog mooiere en gezondere krullen!
 • Haarelasticiteit: wat is het en hoe test je het? Elasticiteit meet je door je krul uit te trekken en te bepalen hoe snel je krul terugveert. Veert je krul niet – snel – terug, is dat een teken van een gebrek aan hydratatie. Bij een disbalans kun je bijvoorbeeld last hebben van droog of breekbaar haar.

En nu? Welke haarproducten passen bij mij?

Heel leuk natuurlijk dat je nu alles over je haareigenschappen weet, maar wat kan je met deze kennis? In onze drie artikelen over haareigenschappen heb je kunnen lezen over krultype, haardikte, dichtheid, porositeit en elasticiteit en hoe je de eigenschappen van jouw haar kunt bepalen. Nu wil je vast en zeker weten: welke producten zijn het beste voor mijn haar en passen binnen de curly girl methode? Binnenkort schrijven we hier een uitgebreid artikel over. Houd onze website in de gaten.

read our Latest blogs

Isabelle krullen refresh day CGM
Isabelle is begonnen met de Curly Girl Methode. In haar tweede blog deelt ze haar ervaring en de eerste resultaten van haar nieuwe CG-proof producten.
krullend haar vrouw opzij
Alcohol en je haar. Je zou na wat research denken dat deze […]
vrouw hand door krullend haar
Magnesium heeft een aantal hele fijne voordelen voor je haar. We leggen je uit welke, hoe het werkt en op welke manier je magnesium het beste tot je kunt nemen.