Wat is mijn curly girl krultype, haardikte en dichtheid?

Leestijd: 4 minuten

Mocht je aan de curly girl methode willen beginnen, is het belangrijk dat je jouw haarkenmerken weet. Wij helpen je op weg in drie artikelen. Naast je krultype, haardikte en dichtheid leggen we ook alles uit over je haarporositeit en de elasticiteit van je haar.

Geen enkel krullend haar is hetzelfde. Daarom is het belangrijk om jouw eigen haareigenschappen te bepalen, zodat je aan de hand daarvan kunt bekijken welke verzorging het beste voor jouw krullen is. Krullend haar kan worden onderverdeeld in verschillende krultypen: wavy, curly en coily (in het Nederlands: golvend, krullend en kroes). Als je weet wat je krultype is, kun je daar je routine, producten en haarstijlen op aanpassen. Met deze kennis kun je zorgen voor nog mooiere en gezondere krullen!

krultypes

Is dit allemaal nieuw voor je? Dan kan het best een uitdaging zijn om te bepalen welk krultype je hebt. Misschien heb je weleens gehoord van bijvoorbeeld krultype 2A en 3C? Deze afbeelding laat zien welke krultypen er zijn. In welke herken jij je?

Illustratie door Maureen Dougherty

Over je krultype, eerst nog even dit

Het kan lastig zijn om je krultype te bepalen, omdat je natuurlijke krullen nog verstopt zitten onder een beschadigde of overbehandelde laag. Je kunt dus het beste je krultype bepalen als jouw krullen all natural uitkomen als je jouw haarroutine hebt geoptimaliseerd. Je ‘echte’ en gezondere krullen zullen zich dan voorzichtig laten zien, waardoor je beter kunt beoordelen of je een wavy, curly of misschien wel coily type bent.

De verschillende krultypen van 2A tot 4C

De nummers 2, 3 en 4 (1 is steil haar, laten we buiten beschouwing) geven je krultype aan, terwijl de letters A, B en C aangeven hoe strak je krullen zijn opgerold. Je kunt een combinatie van twee krultypes hebben die dicht bij elkaar liggen.

Is jouw krultype wavy, curly of coily?

 • Wavy of golvend haar is buigbaar en soepel haar, de structuur variërend van fijn tot dik, en heeft een duidelijk “S patroon”. Het haar ligt dicht op het hoofd.
 • Curly of krullend haar is spiraalvormig. De krullen variëren van losse, springerige lussen tot strakke, verende kurkentrekkers die glanzen maar ook snel kunnen pluizen.
 • Coily haar wordt meestal afrohaar of kroeshaar genoemd en is van nature heel droog en sponsachtig van textuur. Afrohaar kan zacht en fijn zijn, maar ook dik en ruw.

Hoe breed is je krul: A, B of C?

De subcategorieën van A tot en met C zijn gebaseerd op de wijdte of diameter van je golf, krul of afro patroon. A is wijder, B medium en C is de kleinste van de drie.

Haareigenschappen

Binnen de curly girl-methode wordt gekeken naar de volgende vijf eigenschappen: haartype, dichtheid en dikte, poreusheid en elasticiteit. Naast krultype zijn namelijk ook deze kenmerken van belang, om te bepalen welke producten en styling het beste voor je haar werken.

Dichtheid van je haar

Met de dichtheid van je haar wordt de hoeveelheid haren op je hoofd bedoeld. Dit wordt ook wel de densiteit van je haar genoemd. Zo kun je dun, medium of dik haar hebben. Je bepaalt je haardensiteit door dicht bij je hoofd een pluk haar te pakken, en je hoofdhuid te bekijken:

 • Als je je hoofdhuid heel goed kunt zien, heb je dun haar.
 • Als je een beetje hoofdhuid kunt zien, heb je medium haar.
 • Als je bijna geen hoofdhuid kunt zien, heb je dik haar.

Haardikte

Bij de haardikte (ook wel structuur) wordt gekeken naar de dikte van een individuele haar. Je kunt fijn, medium, of grof haar hebben. Onthoud hierbij wel dat de dikte van je haar niets te maken hoeft te hebben met je krulpatroon. Je komt achter de dikte door één losse haar tegen het licht te houden. 

 • Is de haar nauwelijks zichtbaar? Dan heb je fijn haar.
 • Is de haar duidelijk zichtbaar? Dan heb je grof haar.
 • Zit het er tussenin? Dan heb je medium haar.

Een andere manier om de dikte van je haar te bepalen, is door één losse haar tussen je vingers te houden. Voel je de haar bijna niet? Dan heb je fijn haar. Voel je de haar goed? Dan heb je grof haar. Als het er tussenin zit, heb je medium haar. 

Je bent er nog niet.. Lees ook onze artikelen over poreusheid en elasticiteit

 • Zo kom je achter de poreusheid van jouw haar: poreusheid gaat over de mate waarin je haar vocht opneemt en kan vasthouden (te meten aan hoelang het duurt voordat je haar droog is na het douchen – gaat dit snel of langzaam?). Als je haar niet gemakkelijk vocht opneemt heb je dikkere, rijkere crèmes nodig.

 • Haarelasticiteit: wat is het en hoe test je het? Elasticiteit meet je door je krul uit te trekken en te bepalen hoe snel je krul terugveert. Veert je krul niet – snel – terug, is dat een teken van een gebrek aan hydratatie. Bij een disbalans kun je bijvoorbeeld last hebben van droog of breekbaar haar.

En nu? Welke haarproducten passen bij mij?

Heel leuk natuurlijk dat je nu alles over je haareigenschappen weet, maar wat kan je met deze kennis? In onze drie artikelen over haareigenschappen heb je kunnen lezen over krultype, haardikte, dichtheid, porositeit en elasticiteit en hoe je de eigenschappen van jouw haar kunt bepalen. Nu wil je vast en zeker weten: welke producten zijn het beste voor mijn haar en passen binnen de curly girl methode? Binnenkort schrijven we hier een uitgebreid artikel over. Houd onze website in de gaten.

read our Latest blogs

Isabelle krullen refresh day CGM
Isabelle is begonnen met de Curly Girl Methode. In haar tweede blog deelt ze haar ervaring en de eerste resultaten van haar nieuwe CG-proof producten.
krullend haar vrouw opzij
Alcohol en je haar. Je zou na wat research denken dat deze […]
vrouw hand door krullend haar
Magnesium heeft een aantal hele fijne voordelen voor je haar. We leggen je uit welke, hoe het werkt en op welke manier je magnesium het beste tot je kunt nemen.