De waarheid over siliconen

Leestijd: 2 minuten

Sulfaten, siliconen en parabenen zijn alle drie ingrediënten die vaak worden toegevoegd aan haarproducten. Volgens de Curly-Girl methode kun je deze ingrediënten beter mijden (of beter: big no no’s, must avoids en nasty ingredients). Wat doet deze ‘duivelse drie-eenheid’, waarom kun je deze ingrediënten beter schrappen uit je haardieet en wat kun je beter gebruiken? We leggen het je uit in een serie van drie artikelen. Laten we beginnen met siliconen. 

Wat zijn siliconen en hoe herken je ze?

Siliconen zijn ingrediënten die worden toegevoegd aan allerlei haarproducten, zoals shampoos en verzorgings- of styling sprays, om het haar te laten glanzen. Door de glans die ze achterlaten lijkt het alsof producten met siliconen je haar voeden. Dat is zeker niet het geval. Ze sealen je haar, bedekken je haar met een soort dun laagje. Je herkent siliconen aan woorden die eindigen op “-cone”, “-xane” en “-col”:

  • Cetearyl Methicone
  • Cyclopentasiloxane

Waarom is dit ingrediënt slecht voor je haar en hoofdhuid?

Doordat siliconen steeds weer een laagje achterlaten op je haar, kunnen ze build up veroorzaken. Klinkt zwaar, is het ook! Dat betekent namelijk dat zich meerdere lagen op je haar hebben opgebouwd. Het gevolg: zwaar en futloos haar dat langzaam uitdroogt en breekbaar wordt. De vele laagjes die zich aan je haar hechten sluiten ieder haartje af (sealen dus), waardoor het haar niet meer kan ademen en echte voedingsstoffen niet meer bij het haar kunnen komen. Als Curly Girl rookie is het eerste wat je doet dus een final wash. Hierbij was je – voordat je volledig CG proof gaat – je haar nog één keer met een shampoo die wel sulfaten, maar geen siliconen bevat. Op deze manier was je je build up goed weg en begin je niet aan een nieuwe build up.

Producten zonder siliconen

Je weet nu wat siliconen zijn en hoe je ze in de schappen kunt herkennen. We helpen je vast een handje op weg met een lijstje van merken die shampoos, conditioners, haarmaskers, haargel, haarlak, haarmaskers, enz. verkopen zonder siliconen. Gelukkig hoef je hiervoor niet altijd naar een dure kapper, want de meeste van deze producten zijn verkrijgbaar bij de Kruidvat, Etos, Action en De Tuinen (Holland & Barrett). 

  • Less is More 
  • Dr Organic
  • Dr Bronner
  • Pure Nuff stuff
  • Petal Fresh
  • Shea Moisture 
  • Cantu
  • Yes to…

Check je zelf al het etiket voordat je haarproducten koopt? En wat is jouw favoriete merk van siliconenvrije haarproducten?

read our Latest blogs

Isabelle krullen refresh day CGM
Isabelle is begonnen met de Curly Girl Methode. In haar tweede blog deelt ze haar ervaring en de eerste resultaten van haar nieuwe CG-proof producten.
krullend haar vrouw opzij
Alcohol en je haar. Je zou na wat research denken dat deze […]
vrouw hand door krullend haar
Magnesium heeft een aantal hele fijne voordelen voor je haar. We leggen je uit welke, hoe het werkt en op welke manier je magnesium het beste tot je kunt nemen.