Hoe vaak je haar wassen? Dit is het verlossende antwoord

Leestijd: 4 minuten

Je haar wassen wordt over het algemeen als iets heel simpels gezien. Je wast het om de zoveel dagen met een lekker ruikende shampoo, gaat er daarna nog even met conditioner doorheen, en je bent klaar. Toch? Nou, nee. Helaas. Zeker voor krullend haar komt er wel meer bij kijken. Ben jij ook benieuwd hoe vaak je je haar moet wassen, of je dat mét of zonder shampoo moet doen, of misschien met iets anders zoals azijn of baking soda? Na het lezen van dit artikel is het je duidelijk!

hoe vaak haar wassen

Hoe vaak moet je per week je haar wassen?

Helaas is er niet één antwoord op die vraag. Net als dat de curly girl haarroutine voor iedere krullenbol anders is, is dit onderdeel dat ook. Daarom is het belangrijk om je eigen haar goed te analyseren. Doe dat op basis van de volgende factoren, en je hebt je antwoord!

Je haartype

Je haartype bepalen is een van de eerste en belangrijkste stappen in het leren kennen van je krullen. En dat zegt ook meteen veel over hoe vaak je je haar moet wassen. De curly girl methode gaat uit van een onderverdeling in wavy, curly en coily. Over het algemeen geldt: hoe meer krullen, hoe minder vaak je het wast. 

  • Wavy haar kan soms na één dag al vettig aanvoelen. Toch kun je het wassen beter uitstellen tot minimaal één keer per 2-3 dagen. Experimenteer eens met co-washing. Afhankelijk van je hoofdhuid kan je haar hierdoor na de eerste paar keer juist vetter lijken, maar daarna neemt dat af. En anders biedt droogshampoo de uitkomst.
  • Curly haar kan gemakkelijk één keer per week gewassen worden. Als je veel sport, kun je het tussendoor co-washen of alleen met water spoelen.
  • Coily haar was je liever niet vaker dan één keer per week, en als het niet vies aanvoelt nog liever één keer per 2-3 weken. Om je haar tussen de wasbeurten een refresh te geven, kun je co-washing proberen of je haar wassen met alleen met water.

Ben je nog niet achter jouw haartype? Lees dan onze artikelen om hier achter te komen:

Je hoofdhuid

Je hoofdhuid produceert van nature een olieachtige substantie, die talg wordt genoemd. Talg hoopt zich na verloop van tijd op je haar op, en trekt vuil uit de lucht aan. De hoeveelheid talg verschilt per persoon, en daardoor verschilt het per persoon hoe vaak je je haar moet wassen.

De porositeit van je haar

Porositeit gaat over de mate waarin je haar vocht opneemt en kan vasthouden. Haar met een lage porositeit stoot vocht af en is bijna ondoordringbaar, waardoor het vatbaar is voor build up. Haar met hoge porositeit kan snel vocht opnemen maar houdt het niet vast, waardoor je het kunt beschadigen als je het te vaak wast. Lees in dit artikel hoe je achter de porositeit van jouw haar komt.

De haarproducten die je gebruikt

Sommige haarproducten zorgen sneller voor build up. Ingrediënten die je daarom wilt vermijden zijn siliconen, minerale olie en wax. Hoe zwaarder de haarproducten zijn die je gebruikt, hoe vaker je je haar moet wassen om je veerkrachtige krullen te herstellen. 

Je lifestyle

Tenslotte heeft je lifestyle ook effect op de frequentie van het wassen van je haar. Als je veel sport bijvoorbeeld, zul je het misschien vaker willen wassen. Maar ook je woonplaats en werk maken uit. Zo kan je haar een beetje gaan ruiken als je in een grote stad met veel vervuiling woont. Of als je bijvoorbeeld in een snackbar werkt. Je haar wassen met alleen water is soms al voldoende om deze geuren kwijt te raken.  

Haar wassen zonder shampoo

Om vervelende geurtjes te verwijderen, kun je dus je haar wassen met alleen water. Ben je echt op zoek naar alternatieven voor shampoo? Dan kun je aan de volgende opties denken.

Haar wassen met azijn

Appel cider azijn verwijdert build up uit je haar, waardoor het je hoofdhuid en haar schoon en gezond houdt. Het verlaagt de pH-waarden van je hoofdhuid en haar, waardoor je haarschubben beter sluiten. Iets wat bij haar met een lage porositeit al van nature gebeurt, maar bij haar met een hoge porositeit wil je dit graag. Daarnaast voedt het je haar met voedingsstoffen, mits je biologische appelazijn gebruikt. Hier zitten o.a. vitamine B, C en kalium in, wat je helpt bij het krijgen en behouden van gezond haar. Let op, je moet azijn wel mixen met water.

Haar wassen met baking soda

Baking soda werkt ontvettend, zeker als je haar nog niet aan gewend is aan wassen zonder shampoo. Het ontdoet je haar van build up, waardoor het een mooie glans krijgt. Baking soda heeft wel een hoge pH-waarde, om die te herstellen is het belangrijk je haar na te spoelen met appel cider azijn. Over het algemeen wordt geadviseerd om één lepel baking soda met één glas warm water te mixen en over je natte haar te verdelen. Daarna goed uitspoelen en dus even naspoelen met azijn.

Hopelijk lukt het je om dankzij deze tips voor jezelf te bepalen hoe vaak je je haar moet wassen!

Related Posts
Olie voor je krullen: hydrateren of sealen ze je haar?

Olie kan wonderen doen voor droog haar! Maar welke olie? En wist je dat er twee soorten olie voor je Read more

De Curly Girl Methode voor mannen

Benieuwd hoe de Curly Boys hun haar verzorgen en stylen? Lees verder voor wat mannelijke inspiratie.

Isabelle ontdekt de Curly Girl Methode: de eerste resultaten

Isabelle is begonnen met de Curly Girl Methode. In haar tweede blog deelt ze haar ervaring en de eerste resultaten Read more