Haaruitval tijdens de Curly Girl-methode

Leestijd: 2 minuten

Ieder mens verliest haar. Best veel ook, wist je dat je gemiddeld zo’n 100 haren per dag verliest? Geen reden voor paniek dus! Hoe het kan dat je soms meer haaruitval krijgt en zelfs nadat je begonnen bent met de Curly Girl-methode? Dat leggen we je uit.

Bovengemiddeld haaruitval en hoe dat komt

Er zijn miljoenen redenen te bedenken waarom je meer last hebt van haaruitval dan normaal: misschien heb je je dieet veranderd, spelen je hormonen op, heeft je gezondheid een knauw gekregen of is er iets anders veranderd in je omgeving (denk aan weersomslag bij wisseling van seizoenen). Pas als je merkt dat je echt kaler wordt – dat weet je als je hoofdhuid steeds meer zichtbaar wordt – is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Haaruitval en de Curly Girl-methode

Daarnaast kunnen sommige Curly Girls te maken krijgen met meer haaruitval dan normaal bij het toepassen van de Curly Girl-methode. Ook daarvoor zijn veel redenen denkbaar (en zeker niet meteen een teken dat de Curly Girl-methode ‘slecht’ is voor jouw krullen). Hieronder vind je een checklist met alle mogelijke oorzaken van jouw haaruitval tijdens de Curly Girl-methode. 

Haaruitval: checklist

Producten en ingrediënten

Gebruik je producten en ingrediënten die geschikt zijn voor jouw haar en hoofdhuid?

Misschien gebruik je co-wash of stylingproducten die ervoor zorgen dat je meer haar verliest dan nodig is. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld last van meer haaruitval dan normaal als ze kokos, aloë vera of castorolie gebruiken. Je haaruitval kan ook een teken zijn van proteïne overload. Experimenteer eens met producten en ingrediënten, probeer bijvoorbeeld eens all natural en 100% biologisch te gaan, en kijk wat voor jouw krullen werkt!

Wasbeurten

Was je je haar voldoende en niet te vaak?

Hoe vaak je je haar ‘wast’ kan bepalend zijn voor de mate van haaruitval. Experimenteer hiermee, om te zien wat voor jouw krullen werkt.

Klitten

Hoe haal je je krullen uit de klit?

Haal je je krullen uit de klit met je vingers? Probeer voor het douchen je haar uit de klit te halen met een Curly Girl proof borstel, zoals de Denman Brush!

Clarify

Hoe vaak clarify je jouw haar?

Door het co-washen kan er build up ontstaan: een dun laagje dat achterblijft op het haar na het wassen met conditioner. Dat laagje bouwt zich geleidelijk op na iedere wasbeurt en zorgt er uiteindelijk voor dat je haar zwaar wordt en soms zelfs uitvalt. Om dit te voorkomen is het aan te raden regelmatig, iedere twee tot vier weken, een clarify te doen voor je krullen en hoofdhuid.

Hoofdhuidroutine

Wat is je hoofdhuidroutine (heb je er eigenlijk wel één)?

Als CG’er moet je aan behoorlijk wat dingen denken onder de douche (co-wash, gebruik ik de praying hands of toch niet), maar vergeet je niet ook voor je hoofdhuid te zorgen? Masseer je hoofd tijdens het douchen, dat verbetert namelijk de doorbloeding die nodig is voor groei van gezonde krullen. 

Heb geduld!

Jammer genoeg is er bij haaruitval geen easy way out. Het kost tijd om je (bovengemiddelde) haaruitval weer onder controle te krijgen; niet alleen omdat je lichaam tijd nodig heeft te herstellen van hetgeen zorgde voor je haaruitval, maar ook omdat je haaruitval van zoveel factoren afhankelijk kan zijn. Je zult moeten experimenteren, afwachten en kijken hoe het gaat. 

Related Posts
Satijnen of zijden kussensloop voor mooie, gezonde krullen

Je hebt vast al wel gehoord dat je met natuurlijk krullend haar het beste op een zijden of satijnen kussensloop Read more

Alcohol voor je Krullen: the Good, the Fat and the Drying

Alcohol en je haar: als je het internet moet geloven zou je denken dat deze twee echt niet samen gaan. Read more

Krullen 101: de wetenschap en cijfers achter krullen

Ben je benieuwd hoe krullen ontstaan en waarom jij wel natuurlijk krullend haar hebt en de ander niet?