Skip to content

De ingrediënten in haarproducten voor krullen: een uitleg

Als je onlangs met de Curly Girl Methode bent begonnen, heb je vast een heleboel nieuwe termen geleerd. Zo wordt je aangeraden geen haarproducten te gebruiken die sulfaten, parabenen en siliconen bevatten. Maar ook de verschillen tussen minerale & natuurlijke oliën en goede & slechte alcoholsoorten worden benoemd. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de onleesbare namen op de ingrediëntenlijsten van haarproducten. Benieuwd wat al deze ingrediënten in haarproducten nou eigenlijk betekenen? In dit artikel lees je het!

Lees ook: Zo bepaal je welke CG-haarproducten bij jouw krullen passen

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Wat zijn parabenen?

‘Parabenen’ is een verzamelnaam voor een aantal chemische stoffen. Het zijn conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat je haarproducten minder snel bederven. Parabenen zorgen er dus voor dat verzorgingsproducten langer houdbaar zijn en niet al in de winkel of meteen na opening bederven. Best fijn, zou je zeggen. Maar parabenen zijn vergelijkbaar met sulfaten, alleen zijn ze iets minder agressief. Ze drogen je haar ook uit en kunnen pluishaar, irritatie en jeuk veroorzaken. Daarom wordt het gebruik van producten met parabenen binnen de Curly Girl Methode afgeraden.

Op de etiketten van haarproducten herken je parabenen gemakkelijk, want ze eindigen op ‘-parabenen’. Dit zijn de meest voorkomende soorten:

  • Ethylparabenen
  • Propylparabenen
  • Methylparabenen
  • Butylparabenen

Lees er meer over: De waarheid over parabenen

Curly girl in the street

Wat zijn siliconen?

Siliconen zijn ingrediënten die worden toegevoegd aan verschillende producten om het haar te laten glanzen. Denk aan shampoo, verzorgingsproducten en styling sprays. Je krijgt er glanzende en pluisvrije haren van, waardoor het lijkt alsof producten met siliconen goed voor je haar zijn en het voeden. Maar eigenlijk gebeurt het tegenovergestelde. Siliconen sealen je haar, wat betekent dat ze je haar met een soort dun laagje bedekken. Hier kunnen goede haarproducten – die je haar wél verzorgen – niet doorheen komen. De meeste siliconen zijn heel moeilijk uit je haar te wassen, waardoor het zich in je haar gaat opbouwen. Op den duur kan je haar niet meer ademen en kunnen voedingsstoffen niet meer goed doordringen tot de kern. Het gevolg hiervan is zwaar en futloos haar, dat langzaam uitdroogt en breekbaar wordt.

Siliconen herken je op de ingrediëntenlijst aan de woorden die eindigen op ‘-cone’, ‘conol’, ‘-xane’ en ‘-col’:

  • Cetearyl Methicone
  • Cyclopentasiloxane

Lees er meer over: De waarheid over siliconen

In water oplosbare siliconen

Er zijn ook in water oplosbare siliconen en die werken net even anders. Deze siliconen bevatten veel van de gewenste eigenschappen van gewone siliconen, zoals het glanzend maken van haar en pluis voorkomen, maar kun je wél makkelijk met water uit je haar wassen. Ze zorgen dus niet voor een ‘build up’.

Je herkent in water oplosbare siliconen het makkelijkst door te zoeken naar de letters PEG of PPG. Een aantal veelvoorkomende voorbeelden zijn:

  • PEG-8 Dimethicone, en andere siliconen die beginnen met PEG
  • Dimethicone Copolyol
  • Lauryl Methicone Copolyol
  • Hydrolyzed wheat protein (Hydroxypropyl Polysiloxane)
Leave-in conditioner voor krullen: dit wil je erover weten

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn reinigende ingrediënten. Ze zitten in handzeep, afwasproducten en wasmiddelen, maar ook vaak in shampoo. Sulfaten zorgen namelijk dat je shampoo lekker gaat schuimen als het in aanraking komt met water. Dat schuimende effect geeft niet alleen een heerlijk gevoel onder de douche, het is ook nuttig. Het helpt namelijk bij het verwijderen van vuil, olie en dode huid van je hoofdhuid en uit je haar. Dat reinigende effect is eigenlijk te heftig voor je hoofdhuid en haar. Ze maken je haar niet alleen schoon, maar strippen het ook van de natuurlijke oliën op je hoofdhuid. En deze oliën zorgen juist voor hydratatie van het haar! Hierdoor kun je last krijgen van een geïrriteerde hoofdhuid, haar dat snel vet wordt, droog en pluizig haar.

Sulfaten herken je op de etiketten van haarproducten meestal aan woorden die eindigen op ‘-ate’:

  • SLS = Sodium Lauryl Sulfate / SDS = Sodium Dodecyl Sulfate
  • SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate
  • ALS = Ammonium Lauryl Sulfate
  • ALES = Ammonium Laureth Sulfate

Lees er meer over: De waarheid over sulfaten

Minerale olie versus natuurlijke olie

Er bestaan veel verschillende soorten oliën, met ieder hun eigen werking. Als ingrediënt kunnen we een onderscheid maken in minerale en natuurlijke olie. Dit zijn de verschillen:

  • Minerale olie dringt niet door tot de haarschacht. De olie brengt een beschermend laagje om je haar aan, zonder extra voedingsstoffen. Hierdoor is het moeilijker voor vocht om in het haar te komen en is het net als met siliconen moeilijk uit te wassen. Dit wordt ook wel sealing olie genoemd.

  • Natuurlijke olie dringt wél door tot in de haarlokken, en daarnaast voedt het het haar en de hoofdhuid met belangrijke vitamines, zoals vitamine E. Natuurlijke oliën worden gewonnen uit vruchten, noten, pitten en zaden. Denk aan arganolie, avocado-olie en kokosolie. Dit wordt ook wel hydraterende olie genoemd.

Lees ook: Olie voor krullen: hydrateren of sealen ze je haar?

Goede en slechte alcoholsoorten

Alcohol kan je haar erg uitdrogen, zeker krullend haar – dat is vaak droger dan gemiddeld. Gelukkig zijn niet alle alcoholsoorten schadelijk. Sommige soorten zijn zelfs goed voor je haar en hydrateren het!

De alcoholsoorten die de huid en het haar niet irriteren, worden ook wel ‘vette alcoholsoorten’ genoemd, omdat ze afkomstig zijn uit vet (van kokosnoot en palm) en vocht vasthouden. Ze werken als een emulgator en zorgen ervoor dat water en olie gemixt kunnen worden. Deze soorten alcohol zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat conditioner het haar zacht en makkelijk doorkambaar maakt. Ze leggen een soort laagje over het haar, dat het verlies van vocht voorkomt. Je herkent de goede alcoholsoorten op de ingrediëntenlijst als volgt:

  • Behenyl alcohol
  • Cetyl alcohol
  • Cetearyl alcohol
  • Myristyl alcohol
  • Lauryl alcohol
  • Propylene Glycol
  • Stearyl alcohol
  • Isocetyl alcohol
  • Isostearyl alcohol
  • C30-50 Alcohol
  • Lanolin alcohol

Lees ook: Alcohol voor je krullen: the good, the fat and the drying

Wetenschappelijke namen vermeld als ingrediënt

Op de ingrediëntenlijst van haarproducten staan ook vaak een aantal moeilijk uit te spreken termen. Laat je hier niet door misleiden, want dat zijn wetenschappelijke namen voor hele gewone producten. Kijk maar:

  • Butyrospermum Parkii (Sheaboter)
  • Cocos Nucifera (Kokosnoot) Oil
  • Ricinus Communis (Castor) Seed Oil
  • Helianthus Annuus (Zonnebloem) Seed Oil
  • Prunus Amygdalus Dulcis (Amandel) Oil
  • Mangifera Indica (Mango) Seed Butter
  • Olea Europaea (Olijf) Fruit Oil
  • Aloe Barbadensis (Aloe Vera)
  • Panthenol (Pro Vitamine B5)
  • Tocopheryl Acetate (Vitamine E)
Alles wat je moet weten over krullen

Proteïne vermeld als ingrediënt in haarproducten

Als jouw haar proteïne nodig heeft, is het handig om te weten welke producten proteïne bevatten. Onderstaande ingrediënten zijn vormen van proteïne, die als ingrediënt in een haarproduct kunnen zitten:

  • Hydrolyzed wheat protein
  • Hydrolyzed keratin
  • Hydrolyzed silk protein
  • Hydrolyzed Oat Flour
  • Keratin
  • Variations of hydrolyzed collagen
  • ariations of hydrolyzed soy protein

Daarnaast kun je de aanwezigheid van proteïne herkennen aan termen als ‘herstellend’, ‘versterkend’ en ‘verstevigend’ op verpakkingen van haarproducten.

Lees er meer over: Wat betekent proteïne voor een curly girl?

Heb je nog vragen over andere ingrediënten in haarproducten voor krullen? Laat het ons weten in een comment!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Selecteer voorkeurstaal:

Nederlands
English
Español
Doorgaan